Tur til kobbergruver fra 1770-tallet

En halvtimes gange fra Mokk gård ligger et gammelt gruveanlegg fra 1770-tallet. Vær med på en spennende tur hvor vertskapet forteller historien rundt gruvene underveis på turen.

Fra gården følger vi den samme stien som gruvearbeiderne brukte for 240 år siden. Dere får et historisk innblikk i datidens slit og utfordringer og hvordan gruvedriften artet seg. Turen går i jevn stigning 2 km opp til gruvfjellet. Her får dere en liten forfriskning før man klatrer opp til en av gruveåpningene. Med lommelykter utforsker dere gruvesjaktene som har ligget uforandret siden gruvetida. Gruvegangene viser tydelige spor av alt arbeidet som ble utført med håndkraft, og vi ser fargespillet i det oksyderte kobberet.

Etter å ha beundret den flotte utsikten fra gruveåpningen, setter dere kursen ned til gården igjen. .

Praktisk informasjon: Turen tar ca 2-3 timer.  Pris: 120 kr pr person. Minimumspris er 1500 kr  Prisen inkluderer guide og enkel servering. Hvis ønskelig lan dere bestille middag og overnatting på Mokk gård.

Om Gruvene: Kopperforekomstene i Gaulstadfjella ble oppdaget i 1760. Her oppe på kanten av snaufjellet med Stortjønnfjellet, Skjækervatnet og nasjonalparken lenger inn, ligger gruvfjellet. De vulkanske bergartene her inneholder mye grønnstein og grønnskifer, og det er i ganger i dette berget kopperet befinner seg.  Selve gruvedrifta varte bare i ca. 20 år, men hadde stor betydning for Gaulstad og Ogndalen. Mange flyttet hit for å jobbe i gruvene, og en god del familier i Steinkjerdistriktet kan spore slektskap tilbake til en gruveslusk som slet i gruvene her. Dannelsen av Ogndalsbruket kan også sies å stamme fra gruvetida, ved at proviantskriver ved Gaulstadgruvene David Andreas Gram kjøpte opp mange eiendommer i Ogndal etter at gruvedrifta opphørte. Disse ble etter hvert slått sammen til Ogndalsbruket.